Altın Kaplama Hakkında

Altın Kaplama Hakkında

ALTIN KAPLAMA HAKKINDA

Malumunuz günümüzde altının değeri gittikçe artmaktadır. Bu nedenle son yıllarda altın kaplanmış takılar yoğun bir talep görmektedir. Aynı zamanda kaplama ürünler saf altın ile üretilmiş olan takılara göre çok daha fazla bütçe dostu oldukları için ağırlıklı olarak tercih edilmektedir. Kaplama takılar ile siz de şıklığınıza şıklık katabilir ve göz kamaştırıcı bir tarza sahip olabilirsiniz. Yüksek fiyatlardan satılan altın takılara alternatif olarak kaplama yapılmış olan takıları tercih ederek günlük hayatınızda şıklığı yakalayabilirsiniz. Kaplama takılar, büyük ölçüde altın kaplamanın kalınlığına, saflığına, parça için kullanılan ana metale ve işçiliğin kalitesine bağlı olarak değişen kalitelerde karşımıza çıkmaktadır. Bir kez altın kaplama yapıldıktan sonra gerçek altından ayırt etmek oldukça zordur.

Altın Kaplama Nedir

Altın kaplama, ince bir altın tabakasının bir ana metal üzerine yapıştırılması ile gerçekleştirilen bir işlemdir. Kaplama, mücevher dünyasında oldukça yaygın olarak tercih edilmektedir. Altın ve rodyum iki popüler türdür. Kaplama süreci 1805 yılında İtalyan kimyager Luigi Brugnatelli tarafından gümüş üzerine ince bir altın tabakası kaplaması ile icat edilmiştir. Kaplama işlemi genellikle kostüm takıları ya da daha pahalı parçaları taklit etmek amacıyla kullanılmaktadır.

Altın Kaplama İşlemi Nedir

Altın kaplama işlemi adından da anlaşılacağı üzere takıları altın ile kaplama işlemine verilen isimdir. Takıları altınla kaplamak kolay bir işlemdir ancak birkaç adım gerektirmektedir. Öncelikle mücevher parçası iyice temizlenmeli ve tüm kirlerden arındırılmalıdır. Metal üzerinde yer alan kir ve yağ birikintileri altın tabakasının doğru bir şekilde takıya yapışmasını önleyeceği için bu işlem oldukça önemlidir. Takı üzerinde yer alan kir ve yağlar buharlı temizleme, ultrasonik temizleme ve elektro temizleme yöntemleri kullanılarak en iyi şekilde çıkarılmaktadır.

Daha sonra ana metal üzerine ince olacak şekilde yüksek kaliteli nikel tabakası kaplanır. Bu işlem altın tabakayı ana metalin herhangi bir şekilde etkilenmesinden korumak için yapılmaktadır. Nikel tabakası ayrıca, kaplama işlemi için kullanılan kaplardaki altın sıvının ana metali kirletmesini de önler. Son katman için mücevherler altınla dolu olan kaplara daldırılır ve altını ana metal üzerine kaynaştırmak için pozitif bir elektrik yükü kullanılır. İstenilen kaplama kalınlığına ulaşıldığında takı kuruması için asılır.


Hangi Metaller Altın Kaplama Olabilir

Nikel, pirinç, paslanmaz çelik, gümüş ve bakır gibi çok metalde kaplama yapılabilmektedir. Tungsten ve titanyum gibi modern endüstriyel metaller de sıklıkla altın kaplıdır. Bunlardan en çok kullanılanları ise gümüş ve bakırdır.


Altın Kaplama Gerçek Altın Mı

Altın ile yapılan kaplama gerçek altındır, ancak kaplama işlemi aşamasında çok az altın kullanıldığından bu tür mücevherler altının değerini taşımazlar. Altın kaplamada kullanılan altının saflığı tıpkı katı altın gibi değişmektedir. En düşük saflık genellikle 10K’dır. En yüksek saflık ise 24K altındır. Altın  kaplamaya gelince bu altın türlerindeki  temel fark, değerinden çok meydana gelen renktir. Altının saflığı ne kadar yüksekse, rengi o kadar altına benzer. Bununla birlikte saflık seviyelerine bakılmaksızın kaplama işlemi aşamasında az altın kullanılmış olsa da değerde çok değişiklik olmamaktadır.


Altın Kaplama Ne Kadar Kalın Olmalıdır

Altın kaplama kalınlığı 17 ile 2,5 mikron arasında değişebilmektedir. Yaklaşık 17 kalınlığında altın elektroliz veya altın yıkama/ parlatma adı verilmektedir. Kaplama tabakası son derece ince bir tabakadır. Altının yaklaşık %0,05’i yalnızca kolye ve küpeler gibi ağır aşınma ve yıpranmadan mücevher parçalarını korumak için önerilmektedir. Kaplama kalınlığı oldukça çabuk aşınma göstermektedir.

 

Kaplama için ideal kalınlık 0,5 ile 1,0 mikron arasındadır. Bu ince bir katman gibi görünse de yüzük ve bilezik gibi sert aşınmaya maruz kalan mücevher parçaları için bile oldukça yeterlididr. Yaklaşık 2,5 mikron işaretindeki kaplama oldukça yaygındır ve ağır altın kaplama olarak bilinir. Ancak bu miktarda kaplama değer olarak hala çok ince ve asıl fayda kaplamanın kalınlaştığında daha uzun sürmesidir.



Altın Kaplama Takılara Nasıl Bakabilirim

 

Kaplama yapılan takılara özen gösterek ömrünü uzatabilir, parlak ve güzel kalmasını sağlayabilirsiniz. İşte yapmanız gereken bazı uygulamalar:

Kaplama işlemi yapılmış takıları kimyasallardan, yağlardan ve makyaj malzemelerinden uzak tutun. Makyaj, saç spreyi ve parfümleri uyguladıktan sonra kaplama takılarınızı daima en son takmanız iyi bir fikir olacaktır. Ev işleri yaparken, sabunlar, deterjanlar ve temizleyicilerdeki kimyasalları kaplamayı etkileyebileceğinden kullanmış olduğunuz kaplama takılarınızı çıkarın.

Kaplama takıları tutarkan ellerinizin temiz olması oldukça önemlidir. Bu nedenle takılarınızı takıp çıkarmadan önce ellerinizi yıkamanızı öneririz.

Kaplama yapılmış takıları klorlu ve tuzlu suya maruz bırakmamalısınız. Bu nedenle havuzlarda, jakuzilerde veya denizlerde yüzmeden önce takıları çıkarmak kaplama takılarınızın ömrünü uzatacaktır.

Vücut yağları ve ter altın kaplamayı etkilemektedir. Bu nedenle takılarınızı mümkün olduğunca silmeli ve yağlardan uzak tutmalısınız.

Altın Kaplama Takılarımız

Tüm takılarımız alerji testinden başarı ile geçmiştir.











Altın Sarısı Renkli, Renkli Baget Taşlı Kolye



Altın Sarısı Renkli, Renkli Taşlı Çelik Bileklik




Altın Sarısı Renkli Zirkon Taşlı Silindir  Motifli Küpe




Altın Sarısı Renkli Tek Taş Motifli Zirkon Taşlı Kıkırdak Küpe

 

 

 

 

Etiketler: altin-kaplama-hakkinda
Kasım 01, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR